Historie piva

Výroba piva má velmi dlouhou tradici, údajně snad až deset tisíc let, a pivo tak patří k nejstarším nápojům vůbec. Samozřejmě asi nelze srovnávat pivo tehdy a dnes. Je možné, že současné pivo má s tím původním jen málo společného. Písemné doklady o těchto postupech pocházejí z doby 4 000 let př. n. l. Jinou písemnou zmínku o pivu najdeme v zákoníku babylónského krále Chammurapiho. Zákoník, který byl vydán zřejmě již v 17. století př. n. l. (a patří tak k nejstarším zákoníkům na světě), upravuje mimo jiné pravidla pro čepování piva, ošetřování piva, jeho kvalitu apod. V 15. století přišel další důležitý milník v historii piva – začal se do něj přidávat coby „koření“ chmel a pivo tak získalo svou charakteristickou hořkost.

Historie pivovarnictví v kostce na VisitPivo.cz

Zásadní pokrok v pivovarnictví přinesl objev francouzského mikrobiologa Louise Pasteura (1822-1895), který zjistil, že kvasinky jsou ve skutečnosti živé mikroorganizmy, které se množí pučením (nepohlavně), čímž jejich množství exponenciálně narůstá. Než roku 1876 vynalezl německý vědec Carl von Linde (1842–1934) princip strojního chlazení neboli lednici, řešila se nutnost zajištění nízkých teplot pro spodní kvašení a zrání piva ve sklepích pomocí tzv. ledování. V zimě, za silných mrazů, se z hladiny řek a rybníků těžil led – pomocí seker nebo dlouhých pil se nařezaly ledové kvádry, které se následně pomocí háků vytahaly z vody, naložily na vůz a odvezly do sklepa pivovaru.

Měšťanský pivovar v Plzni na dobovém vyobrazení

České země se do dějin pivovarnictví zapsaly roku 1842, kdy byla v plzeňském Měšťanském pivovaru uvařena první várka tzv. spodně kvašeného ležáku do té doby nevídané chuti. Ten se brzy stal vzorem a prototypem nového druhu piva napodobovaného na celém světě.


Pivo a pivovary Čech, Moravy a Slezka - kapesní průvodce na cestu za tuzemským pivem

Chammurapiho zákoník
Stručná historie pivovarnictví v Čechách na VisitPivo.cz
Ledaři, historické foto